CARTI
CURSURI
E-BOOK
VIDEO

APĂRAREA ÎN FAȚA LUMII ÎNTUNECATE IV.

În articolul precedent am vorbit despre eliberarea de frica viscerală. Evident, frica respectivă poate fi produsă și de o persoană agresoare, pe care o cunoaștem ca agresoare sau față de orice ne atacă integritatea fizică, mai ales.
Față de agresorii psihici, se trăiesc stări de anxietate, de intensități proporționale cu acțiunile lor.
Aș vrea să vorbim puțin și de alți factori agresori, care ne atacă indirect, prin efecte. Este vorba tot de frici ale noastre, care atrag un alt gen de energii, care ne impactează negativ.
Frica viscerală este trăită în cazul situațiilor care ne periclitează viața sau integritatea corporală, fiind generată de frica de moarte sau de frica de durere.
Există și frici legate de anumite situații: frica de ridicol (care pornește din educația primită, foarte normată și axată pe exterior, pe părerea lumii, de genul: ”Nu face asta, că râde lumea de tine!” sau ”Ce-o să zică lumea?!” ori alte forme similare, care s-au repetat în copilăria majorității, astfel încât s-a făcut program de restricționare a manifestărilor, ”ca să nu râdă lumea de noi”); frica de a greși (că se atrag pedepse); frica de eșec (ca rezultatul muncii să nu fie bun – de exemplu, frica de a nu reuși la un examen -, și să… vină pedepse, anateme (râsul lumii, critica, părerea proastă a celorlalți etc.); frica de închisoare (care, de cele mai multe ori pleacă de la ”ce-o să zică lumea”, mai degrabă decât de la ce se face în condițiile privării de libertate, a neputinței de a realiza anumite lucruri, a statului în anumite condiții, cu oameni necunoscuți…); frica de responsabilitate (care pleacă din neîncrederea în sine, generată de o părere proastă despre sine, creată și întreținută mai ales datorită celorlalți, care au o atitudine critică, dură, de neîncredere, depreciativă, sancționantă, la adresa persoanei în cauză – și aici, să știți că CEL CARE CRITICĂ, NU ARE EL ÎNSUȘI SUFICIENTĂ ÎNCREDERE ÎN EL și lovește în celălalt ca să se simtă deasupra, să-și câștige o valorizare în propriii ochi, nu pentru că ar fi mai bun/ă decât celălalt, ci pentru că celălalt e … mai puțin bun decât cel care critică!!! MARE ATENȚIE!!! Valabil pentru ambele părți implicate!); frica de asumare, de teama pedepsei; frica de a fi înșelat/ă (pleacă, în primul rând de la conștientizarea sau simțirea înșelăciunii, dacă este în interiorul ființei, pentru că fiecare îi judecă pe ceilalți după sine și crede că, dacă el face un anumit lucru, toți îl fac (gelozia, de pildă, este o teamă de a nu fi înșelat/ă, emanație a ceea ce este în interiorul ființei geloase, care își știe propria fidelitate… infidelitate nefiind doar acțiunea, ci și gândul și cuvântul, pentru că vorbim de domeniul psihic, nu de cel juridic!)…(evident, o reacție de gelozie poate avea și cel care nu are încredere în sine, îi este teamă că nu este suficient de bun pentru cealaltă persoană și, din acest motiv, celălalt îi va căuta un înlocuitor)…; și lista poate continua…

Ce se poate face în astfel de situații?
Primul pas este să le conștientizăm.
Și este cel mai important pas, pentru că, ulterior conștientizării, vom sesiza comportamentele generate de frica pe care ne-am depistat-o și vom fi mai conștienți de reacțiile noastre. Multe persoane vor începe să se analizeze când își conștientizează comportamentele neadecvate. Va începe să funcționeze și o observare autocritică, eventual, poate nu chiar de la început, dar în timp – o cenzurare, o corecție a comportamentului, chiar și analize constructive, legate de comportamentul respectiv, de cauzele lui, de ceea ce a atras ca reacție din partea celorlalți,… despre ceea ce avem de învățat dintr-o situație,… acesta fiind și motivul pentru care o parcurgem,… ce modificări se produc în concepția noastră,… cum ar fi indicat să ne comportăm în viitor,…
Conștientizările și analizele sunt pașii hotărâtori în rezolvarea problemei. Reprezintă punctul spre care ne îndreaptă experiențele noastre. Când ajungem la conștientizarea totală, spiritual este lecție învățată; psihic, este proces încheiat; energetic este vortex închis; comportamental – reprezintă finalul comportamentului neadecvat; relațional – schimbarea atitudinii față de cei din jur, implicați în procesul meu de învățare a lecțiilor;
ca efect general, se percepe o schimbare în bine a propriei persoane.

O altă variantă de lucru este cea energetică, în care folosim vizualizarea.
Dăm un chip temei de lucru (fricii noastre). Poate fi o formă, o culoare, o imagine semnificativă pentru noi, un obiect pe care îl botezăm frica noastră de …
Apoi, în stare de relaxare, deconectați de alte gânduri, vizualizăm imaginea creată.
Putem lucra cu ea ca și cu comportamentele și stările pe care ni le analizăm când se produc, doar că acum sunt virtuale, nu așteptăm să se producă lecția de viață sau evenimentul negativ, ci lucrăm conștient, pe situație.
Această analiză creează o compatibilitate mai mare cu obiectul fricii, iar în plan subtil, acest lucru se reflectă într-o amplificare a vortexului energetic din matricea noastră, care conține lecția respectivă. Este timpul să integrăm imaginea pe care am creat-o și invocat-o, în structurile noastre.
Cum facem aceasta? Pur și simplu, translăm imaginea în noi. Când o simțim că intră în noi, o lăsăm să se dizolve acolo unde trebuie. Ea se va duce exact în vortexul care are vibrația ei!
Când s-a descărcat în vortex întregul conținut de învățat, el va conține tot ceea ce îl ținea activ și se va închide. Se ajunge la rezultatul de mai sus, dar fără să se mai traverseze lecția, ci doar lucrând cu aspectele virtuale.
Optând pentru această variantă de lucru, care este mult mai rapidă, vom lucra separat cu fiecare aspect în parte.
Cu acest model de lucru ne apropiem de specificul dimensiunii a patra, unde lecțiile se învață prin conștientizare, nu prin suferință. Mica diferență este că, în dimensiunea a patra nu se trece cu frici; acolo vor fi alte lecții; pe de altă parte, pentru a trece, este nevoie să ne eliberăm de frici, angoase, fobii, anxietăți, trăiri negative și de toate efectele lor.

Florentina Mateescu